MEYERS JUL & NYTÅR

Andelsbevis til Lilleø Fælles Frugtplantage

Gaveidéer til hende

  • Æbler - stor.jpg

Måske er årets julegaveidé et andelsbevis til den økologiske æble-og pærehøst fra Lilleø? Læs mere om Lilleø og dens frugter her.

Hvorfor ikke give en julegave, der glæder hvert eneste år. Giv et andelsbevis til Danmarks første andelsfrugtplantage. Den er født ud af en drøm om at et voksende antal frugtavlere og frugtelskere i Danmark, til størst mulig gavn og glæde for begge parter, samarbejder om at dyrke frugt økologisk.

Lilleø Fælles Frugtplantage bygger bro mellem bevidste forbrugere og ambitiøse frugtavlere med en alternativ samhandelsmodel, hvor man som forbruger får medejerskab i frugtplantagen, der til gengæld passes og plejes af frugtavlerne på fællesskabets vegne. På den måde får du ikke bare retten til de bedste æbler og pærer, men også den laveste kilopris.

Som andelshaver har man ret til æble-og pærehøsten fra 12 træer. Udbyttet kan variere fra år til år, men vi forventer et udbytte pr. træ på 3-4 kg, svarende til 40-50 kg pr. andel.

Æbler, æbler og pærer

Lilleø er en af de mindste øer i Smålandshavet. Frugtplantagerne ligger helt ned til havet og nyder derfor godt af et enestående lysindfald. Der kunstvandes ikke på øen, hvis klimatiske betingelser er ideelle for dyrkning af kerne- og stenfrugt. Den økologiske plantage er på ca. 5 hektar med i alt 12.000 frugttræer. Af æblesorter findes her arista, fillipa, maglemer stribling, santana, holstener cox, aroma, discovery, topaz og ingridmarie. Og plantagens pæresorter er concorde, conference og anna.

 

Lilleø

Lilleø, som ligger ved Lolland, er en af Danmarks mindste beboede øer, kun tre km lang og 600 meter på det bredeste sted. Der har været dyrket pærer, æbler og blommer erhvervsmæssigt på øen i mere end 70 år.

Det danske klima giver i træernes vækstperiode lige så meget lys som i Bourgogne. Æblerne vokser samtidig i et køligt klima, tæt på deres nordlige dyrkningsgrænse, hvor der er stor forskel på dag- og nattemperaturerne. Derfor udvikler danske æbler en større aromatisk intensitet og syrlighed end æbler der vokser mere sydligt. På de mindre øer, som f.eks. Lilleø, udsættes træerne pga. luftens saltindhold og jordbundens særlige mineralsammensætning for en mild stress, der menes at fremme dannelsen af aroma, farve og andre komplekse forbindelser i frugterne.

Andelsbevis til Lilleø Fælles Frugtplantage

SÅDAN VIRKER DET

1. Bliv andelshaver

Som andelshaver modtager du et personligt bevis på din andel af årets æble- og pærehøst og nyhedsbreve med information om de tre udleveringsweekender.

2. Vi passer plantagen

Plantagens frugtavlere passer vores fælles træer og plukker selv æblerne og pærerne, når de forskellige sorter hver især er modne til høst i løbet af august, september og oktober.

3. Få dine frugter

Du henter dine æbler og pærer tre gange i løbet af høstsæsonen – enten i Sakskøbing (tæt på plantagen på Lilleø) eller på en central placering i København.

 

Vi bruger cookies for at generere webstatistik og for at målrette vores markedføring til brugerne. Når du benytter hjemmesiden, giver du tilsagn til brugen af cookies til de nævnte formål.